tiistai 9. helmikuuta 2016

Tieteiskirjallisuuden käsikirja


 Tieteiskirjallisuuden Käsikirja (Avain) ilmestyi keväällä 2015. Se sai kiittävät arvostelut paitsi sanomalehdissä myös alan genrejulkaisuissa. Teosta on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista ja verkkomyymälöistä.



Yleensä tieteiskirjallisuutta on tavattu määritellä lajihistorian perusteella eli sen mukaan millainen uusi aihe (tulevaisuuskuvitelma, avaruusmatkat, tekoäly) on lisätty edellisten lajia koskevien määritelmien joukkoon. Toinen suosittu tapa määritellä lajia on perustunut sille, mistä alalajeista se koostuu. Esimerkiksi tieteisfiktion alalajeja, ja sitä kautta lajia kattokäsitteenä, voisi määritellä sen mukaan, miten kirjailijat ovat soveltaneet tieteellisen tiedon muutoksia viimeisen kahdensadan vuoden aikana. 

Nämä perinteiset määritelmät lähtevät siitä oletuksesta, että lajin ytimessä on jokin yhdistävä idea tai maailmankuva siitä, mitä ”tiede” on. Tieteiskirjallisuus on kuitenkin historiansa aikana reagoinut hyvin erilaisiin ja eri kulttuureissa syntyneisiin käsityksiin tieteestä. 

Tämän kirjan kuusi päälukua perustuvat vaihteleville, jopa toisiaan poissulkeville näkökulmille siitä, miten tieteiskirjallisuus lajina toimii ja millaisista aiheista se koostuu. Kukin pääluvuista tarjoaa yhden pätevän selityksen sille, mikä tekee tietyistä teoksista tieteisfiktiota.Vaihtelevia näkökulmia voisi havainnollistaa sillä, että tieteisfiktiossa käsitellyt aiheet ovat samoja, joskin vieraannutettuja, kuin valtavirtakirjallisuudessa: sota- ja matkakertomuksia, romansseja ja esseistiikkaa, kuvauksia muukalaisuuden kokemuksesta. 

Markku Soikkeli


Kirjan sisällysluettelo:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti